HomeTipyKdy sklízet a skladovat kukuřici: načasování a příznaky zralosti plodiny

Kdy sklízet a skladovat kukuřici: načasování a příznaky zralosti plodiny

Kukuřice je velmi oblíbená a nenáročná plodina, která v ukrajinských podmínkách dává dobrou úrodu.Načasování sklizně kukuřice závisí na odrůdě rostliny a na účelu, pro který se plodina pěstuje.

  • Kdy sklízet kukuřici: termíny zralosti.
  • Kdy se sklízí kukuřice pro osobní spotřebu.
  • Při sklizni kukuřice pro zemědělské účely.
  • Jak skladovat sklizenou kukuřici.
  • Kdy sklízet kukuřici: termíny zralosti

    Optimální doba pro sklizeň kukuřice je v průběhu srpna.Se sklizní není třeba spěchat, ale neměli byste ji odkládat až na podzim, protože jemná kukuřičná zrna nesnášejí mráz.Sklizeň také mohou pokazit časté deště, proto je žádoucí sklízet klasy před začátkem dlouhotrvajících dešťů.

    Při sklizni kukuřice pro vlastní spotřebu

    Aby byla kukuřice při vaření křehká a šťavnatá, sklízí se mírně nezralá.Takové klasy jsou výborné pro vaření nebo konzervování na zimu, ale nejsou vhodné pro krmení hospodářských zvířat.

    Příznaky časné zralosti kukuřice jsou následující:

  • světlá, téměř bílá barva zrn.
  • Zrna jsou snadno propíchnutelná nehtem a uvolňují velké množství šťávy.
  • ‚Chlupy‘ na klasu jsou hedvábné a vlhké, světlé barvy.
  • Ochranné listy na klasu mají zelenou barvu a jsou těsně obklopeny kukuřicí.
  • Když se kukuřice sklízí pro zemědělské účely

    Pokud se kukuřice pěstuje pro krmení hospodářských zvířat, sklízí se v pozdější fázi, kdy mají zrna méně vody a více škrobu.Taková kukuřice je však příliš tvrdá a není šťavnatá.

    Vlastnosti kukuřice pro krmení hospodářských zvířat jsou následující:

  • zrna sytě žluté nebo oranžové barvy (v závislosti na odrůdě).
  • Krycí listy na klasu jsou suché a žluté.
  • ‚Chloupky‘ na konci klasu jsou suché a hnědě zbarvené.
  • Zrna jsou tvrdá a obtížně propíchnutelná nehtem.
  • Jak skladovat sklizenou kukuřici

    Doporučuje se skladovat kukuřici na klasu v chladničce bez odstranění vrchních listů.Prodloužíte tím dobu skladovatelnosti a zabráníte vysychání listů.V oddělení pro zeleninu vydrží kukuřice v klasu přibližně měsíc, zatímco oloupaná a uvařená kukuřice vydrží 1 týden.

    Pokud jsou klasy zmražené, lze je v mrazničce skladovat přibližně rok.Jednotlivá zrna lze rovněž zmrazit.Jádra oddělená od čerstvé kukuřice a uvařená lze skladovat v chladničce po dobu 3-4 týdnů.

    Pozdní kukuřici lze skladovat v klasu bez chlazení.Pro dlouhodobé skladování potřebuje rostlina čerstvý vzduch.Doporučuje se umístit ji na balkon nebo do podkroví s otevřeným oknem.Listy neodstraňujte úplně, ale otevřete je shora.V takových podmínkách lze kukuřici skladovat 3 až 4 týdny.

    Patrik Paulis
    Patrik Paulis
    Patrick Paulis vystřídal mnoho významných pracovních pozic, absolvoval nespočet zahraničních stáží, mezinárodních kurzů a neustále rozšiřuje své znalosti a dovednosti. Jeho praxe je založena na pevných základech učení a praxe

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular