Kukuřice je velmi oblíbená a nenáročná plodina, která v ukrajinských podmínkách dává dobrou úrodu.Načasování sklizně kukuřice závisí na odrůdě rostliny a na účelu, pro který se plodina pěstuje.
Kdy sklízet kukuřici: termíny zralosti
Optimální doba pro sklizeň kukuřice je v průběhu srpna.Se sklizní není třeba spěchat, ale neměli byste ji odkládat až na podzim, protože jemná kukuřičná zrna nesnášejí mráz.Sklizeň také mohou pokazit časté deště, proto je žádoucí sklízet klasy před začátkem dlouhotrvajících dešťů.
Při sklizni kukuřice pro vlastní spotřebu
Aby byla kukuřice při vaření křehká a šťavnatá, sklízí se mírně nezralá.Takové klasy jsou výborné pro vaření nebo konzervování na zimu, ale nejsou vhodné pro krmení hospodářských zvířat.
Příznaky časné zralosti kukuřice jsou následující:
Když se kukuřice sklízí pro zemědělské účely
Pokud se kukuřice pěstuje pro krmení hospodářských zvířat, sklízí se v pozdější fázi, kdy mají zrna méně vody a více škrobu.Taková kukuřice je však příliš tvrdá a není šťavnatá.
Vlastnosti kukuřice pro krmení hospodářských zvířat jsou následující:
Jak skladovat sklizenou kukuřici
Doporučuje se skladovat kukuřici na klasu v chladničce bez odstranění vrchních listů.Prodloužíte tím dobu skladovatelnosti a zabráníte vysychání listů.V oddělení pro zeleninu vydrží kukuřice v klasu přibližně měsíc, zatímco oloupaná a uvařená kukuřice vydrží 1 týden.
Pokud jsou klasy zmražené, lze je v mrazničce skladovat přibližně rok.Jednotlivá zrna lze rovněž zmrazit.Jádra oddělená od čerstvé kukuřice a uvařená lze skladovat v chladničce po dobu 3-4 týdnů.
Pozdní kukuřici lze skladovat v klasu bez chlazení.Pro dlouhodobé skladování potřebuje rostlina čerstvý vzduch.Doporučuje se umístit ji na balkon nebo do podkroví s otevřeným oknem.Listy neodstraňujte úplně, ale otevřete je shora.V takových podmínkách lze kukuřici skladovat 3 až 4 týdny.