Med je velmi užitečný a každému dostupný produkt.Několik faktů o něm je všeobecně známo: med s vařící vodou uvolňuje jed a sám o sobě – je vitaminovou bombou.Pochopme, proč se med nesmí ohřívat a zda je to pravda.
Dříve jsme hovořili o tom, jak snadno a rychle vybrat kvalitní med.
Horký med v čaji – je škodlivý nebo užitečný
Předpokládá se, že med v horkém čaji začne uvolňovat toxické látky.Vědci se rozhodli tuto otázku prozkoumat a došli k závěru, že při zahřívání se uvolňuje oxymethylfurfurol.Až na to, že tato látka je přítomna ve výrobcích obsahujících cukr i bez zahřívání – jen se tam tvoří pomaleji.
Další studie ukázaly, že oxymethylfurfural není toxická látka.Vědci prováděli pokusy na živých bytostech a nezjistili žádné poškození zdraví.
Jak správně pít čaj s medem při nachlazení
Přestože tvrzení ‚med s vařící vodou uvolňuje jed‘ je nesmysl, není vhodné ho přidávat do velmi horkého čaje, ale z jiného důvodu.Med tak může ve vroucí vodě ztratit některé své prospěšné látky a dokonce mírně ztratit plnost chuti.Abychom z tohoto zlatého produktu vytěžili maximum, je nejlepší ho přidávat, až když je čaj již vhodný k pití.
Chcete-li nápoj proměnit v lék proti nachlazení, můžete podle chuti přidat citron, skořici, kardamom nebo zázvor.Med se také dobře kombinuje s bylinkovými, bobulovými a ovocnými čaji.
Dříve jsme vám také řekli, jak rychle vyléčit nachlazení pomocí lidových prostředků – užitečných rad v zimě.