HomeTipyBude to dobré jako ze záhonu: jak správně skladovat česnek, aby neoschl

Bude to dobré jako ze záhonu: jak správně skladovat česnek, aby neoschl

Česnek je jedním z nejoblíbenějších a nejužitečnějších produktů v kuchyni.Používá se do nejrůznějších pokrmů, od salátů až po masové a rybí pokrmy.

Kromě toho má česnek mnoho zdraví prospěšných účinků, například posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje krevní oběh.Společnost UNIAN přišla na to, jak správně skladovat česnek, aby nevyschl a neztratil svou čerstvost a užitečné vlastnosti.

Kde skladovat česnek v bytě – možnosti existují

Různé odrůdy se doporučuje skladovat při různých teplotách:

  • Zimní – při teplotě 0 – minus 1 stupeň mrazu a vlhkosti vzduchu kolem 70 %.
  • Jaro – při teplotě 20 stupňů mrazu a vlhkosti vzduchu do 70 %.
  • Otázka, jak skladovat česnek – v chladničce nebo ne – tak sama od sebe mizí.Zimní odrůdy lze skladovat, jarní nikoli.

    Při výběru místa v bytě berte v úvahu, že by mělo být chráněno před vlhkostí a výkyvy teplot, bez přímého slunce a lépe zastíněné.Například v košíku pod stolem nebo v kuchyňské zásuvce.

    Česnek se také skladuje v sáčku z prodyšné látky – lněné nebo bavlněné – který by měl být zavěšen na chladném a suchém místě.

    Dalším způsobem je skladování ve skleněných nádobách.Hlavy sušeného česneku se vloží do sklenice a pod klíčkem se vzduchotěsně zavinou.

    Důležitou nuancí je způsob skladování česneku v chladničce

    O tom, zda můžete česnek skladovat v chladničce, jsme psali výše.Je důležité, aby nádoba s česnekem byla pevně uzavřena.Může to být například plastová nádoba nebo stejná skleněná nádoba.

    Kromě toho lze česnek úspěšně zmrazit.Stačí několik hodin a výrobek si zachová svou chuť, vůni a zdraví prospěšné vlastnosti po dobu šesti měsíců.

    Jak skladovat česnek v mrazničce:

  • Celý – hlavičky by měly být nepoškozené, čisté a suché, proto je před zmrazením nemyjte, ale rukama odloupněte vrchní vrstvu slupky.
  • Hřebíčky – oloupané hřebíčky vložte do plastové nádoby nebo zipového sáčku.
  • Nasekané – do sáčku na zip nebo do formy na led.
  • Abyste mohli snadněji použít zmrazený nasekaný česnek ze sáčku na zip, položte ho do tenké vrstvy o tloušťce asi 5 mm.

    Před zmrazením můžete sáček protlačit malými čtverečky (ne ostřím nože nebo pravítkem), abyste později mohli z polotovaru snáze odlomit potřebné množství.

    Patrik Paulis
    Patrik Paulis
    Patrick Paulis vystřídal mnoho významných pracovních pozic, absolvoval nespočet zahraničních stáží, mezinárodních kurzů a neustále rozšiřuje své znalosti a dovednosti. Jeho praxe je založena na pevných základech učení a praxe

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular